Hyppää sisältöön

Kokkola tarjoaa hyvät koulutusmahdollisuudet

Marokon Marrakeshistä kotoisin olevan Alin suunnitelmissa oli aluksi suunnata opiskelemaan Kanadaan. Kuullessaan Centrian englanninkielisistä koulutusohjelmista, hänen mielensä muuttui ja matka kohti Kokkolaa sai alkunsa.

Centria järjesti Marokossa rekrytointitilaisuuden, jossa Ali kuuli ensimmäisen kerran englanninkielisistä koulutusmahdollisuuksista Kokkolassa. Hän kertoo Marokossa tutkinnot suoritettavan ainoastaan joko arabian tai ranskan kielellä. Ali kokee englanninkielisen tutkinnon erittäin tärkeäksi, hänen mielestään englannin kielellä suoritettu tutkinto tulee tarjoamaan tulevaisuudessa monipuolisemmat mahdollisuudet työllistyä opintojen jälkeen.

Matkaan lähtiessään Ali kertoo miettineensä myös mahdollisuutta jäädä Kokkolaan pysyvästikin, mikäli koulutusta vastaavaa työtä olisi hänen valmistuttuaan tarjolla. Toisaalta taas, hän toteaa, että mikäli sopivia työtehtäviä ei Kokkolasta sattuisi löytymään, tarjoaa Centrian kansainvälinen tutkinto monipuoliset mahdollisuudet työllistyä. Ali aloitti opinnot Kokkolassa elokuussa 2021.

Kokkolasssa on ihmisiä monista eri kulttuureista

Ali kertoo saaneensa paljon uusia ystäviä Kokkolassa ollessaan. Hän kertoo huomanneensa hyvin pian Kokkolan olevan varsin monikulttuurinen ympäristö, sillä asukkaita on useista eri maista ja kulttuureista. Alin mielestä tämä on rikkaus ja hänestä on mielenkiintoista tutustua ihmisiin erilaisista taustoista. Kysyttäessä koti-ikävästä Ali toteaa, ettei sitä ole päässyt syntymään. Hän kertoo tutustuneensa varsin helposti uusiin ihmisiin täällä ja tämän päivän teknologian ansiosta yhteydenpito perheeseen ja läheisiin kotona on varsin vaivatonta ja helppoa.

Erilaisia tapoja

Alin mukaan marokkolaiset keskustelevat paljon ja ihan kenen kanssa tahansa. Hän kertoo, että he jopa osaavat kutsua vieraita ihmisiä nimellä, joka on suomalaisittain yllättävä – Simo. Tapoihin Marokossa kuuluu se, että mikäli et tunne miespuolista henkilöä kutsut häntä yksinkertaisesti nimellä Simo, joka tulee sanoista Sir ja Mohammed. Hänen mukaansa Marokkolaiset ovat yleisesti puheliaita ihmisiä, jotka eivät ota elämää tai itseään turhan vakavasti.

”Suomalaisten sydämellisyys tulee nopeasti esiin sen jälkeen, kun on ensin ystävystynyt.”

 

Ali Gadraoui

Ali kertoo huomanneensa suomalaisten olevan tässä suhteessa erilaisia. Täällä tervehditään ja jutellaan useimmiten vain tuttujen kanssa. Aluksi tämä tuntui hänen mielestään hieman oudolta, mutta kertoo oppineensa nopeasti sen, että täällä pitää ensin tulla tutuksi ja sen jälkeen ollaan kavereita.

Uusia kokemuksia

Talvi yllätti Alin, kuten niin usein meidät suomalaisetkin. Kotimaassaan hän on tottunut kolmen-viidenkymmenen asteen hellelukemiin, joten miten voisikaan olla kokemusta pohjolan säästä. Pienoinen yllätys on ollut myös se, ettei joulukuusta maaliskuuhun aurinkoa ole juurikaan mahdollisuus nähdä.

Tätä taustaa vasten on luonnollista, että paleleminen tuli ensimmäisenä talvena Alille täysin uutena kokemuksena, mikä sekä ihmetytti että hämmensi, hieman jopa pelotti. Nyt häntä jo naurattaa koko juttu. Kädet pääsivät paleltumaan, koska hänellä ei ollut riittävästi kokemusta kylmästä ilmasta ja oikeanlaisesta pukeutumisesta. Tilannetta helpottaakseen ensimmäisenä oli tullut mieleen laittaa kädet kuuman veden alle, jonka jälkeen hän kertoo tilanteen muuttuneen vieläkin pahemmaksi sekä jopa miettineensä, josko kädet ovatkin lopullisesti ”rikki”. Myöhemmin hän kuuli saman tapahtuneen monille muillekin, joilla palelemisesta ei ollut kokemusta, tarinoita oli yhtä monta, kuin kertojiakin.

Welcome Office löytyi ystävän kautta

Welcome Officen toimintaan Ali tutustui ystävänsä kautta. Hän kertoo heidän tavanneen aivan sattumalta ja kuullessaan ystävänsä olevan menossa Welcome Officen järjestämälle kajakkiretkelle hän pyysi päästä mukaan.

Ali kokee verkostoitumisen tärkeäksi. Päästessään tapaamaan ja juttelemaan muiden muualta tulleiden ihmisten kanssa on mahdollisuus vertaistukeen, mikä puolestaan vähentää tunnetta siitä, että olisi yksin uudenlaisessa tilanteessa. Alin mielestä Welcome Officen järjestämät tapahtumat ovat saaneet hänet tuntemaan olonsa tervetulleeksi Kokkolaan. Ali toteaakin, että hänellä on Kokkolassa hyvä olla.

Welcome Office – ohjausta ja palvelua matalalla kynnyksellä

Welcome Office Kokkola on Kokkolan kaupungin tieto- ja neuvontapalvelu maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvissä asioissa. Palvelusta voit kysyä esimerkiksi viranomaisasioista, työnhausta ja työelämästä, opiskelusta tai muista uudessa yhteiskunnassa vastaan tulevista asioista. Welcome Office palvelee tällä hetkellä suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Tarpeen mukaan on mahdollista käyttää apuna myös tulkkauspalveluita. Welcome Officen palvelu on maksutonta, työ- ja elinkeinoministeriön tukemaa toimintaa.

Tarjoamme asiakkaille ohjausta ja neuvoja liittyen esimerkiksi Kokkolaan asettautumiseen. Tämä voi pitää sisällään lupa- ja tukiasioita, kielikurssille hakeutumista, harrastamista, työnhakua tai mitä ohjausta asiakas ikinä vain tarvitsee. Welcome Officeen ovat tervetulleita kaikki maahan muuttaneet muuton taustasta riippumatta.”

Marianne Leimio-Seppä, maahanmuuttajakoordinaattori

Yhteyden saa soittamalla, viestillä tai sähköpostilla. Welcome Office palvelee arkipäivisin numerossa 050 409 5620 tai sähköpostilla welcome.office@kokkola.fi. Palvelupiste löytyy Kokkolan Pääkirjaston toisesta kerroksesta, aukioloajat täältä.