Hyppää sisältöön

Sri Lankasta Oulun kautta Kokkolaan

Bashinin suunnitelmissa oli alun perin jatko-opinnot Iso-Britanniassa, jonne hänellä oli stipendi. Hän kertoo toiveissaan kuitenkin olleen opiskelu jossakin uniikissa maassa. Niinpä hän päätti kysyä neuvoja professoriltaan, joka suositteli Skandinaviaa kehuen opetuksen tasoa korkeaksi. Kiinnostus heräsi ja lopullinen valinta kohdistui Suomen Ouluun. Tätä nykyä Bashini on kokkolalainen.  

Erilaisia tapoja ja yllättäviä kohtaamisia 

 Bashini kokee suomalaisen kulttuurin olevan hyvin erilainen verrattuna kotimaahan Sri Lankaan. Hän kertoo hieman yllättyneensä suomalaisten ”puhumattomuudesta” sekä siitä, miten paljon ihmiset hänen mielestään tarvitsevat omaa tilaa. Myös järjestelmällisyydessä on eroja. Bashini kertoo huomanneensa hyvin pian suomalaisten järjestelmällisyyden: junat tulevat juuri silloin, kun pitääkin ja kaikki asiat tapahtuvat hyvin järjestelmällisesti. Tottuminen uuteen kulttuuriin veikin aikaa. 

Suomeen saapuessaan Bashinin oli aloitettava huonekalujen hankinta, listalla tärkeimpänä oli sänky. Hän kertoo suunnanneensa SPR:n kirpputorille, josta uusi sänky löytyi saman tien. Haasteeksi muodostui kuljetus. Omaa autoa ei ollut, kantaakaan sänkyä ei voinut, kuljetuspalvelua ei sille päivälle saanut – mitä siis tehdä? Onnekkaan yhteensattuman ansiosta samaan aikaan oli asioilla mies, jolla oli käytössään auto ja peräkärry. Kuullessaan Bashinin asuvan samalla suunnalla, tämä tuntematon henkilö tarjosi apuaan ja lupasi kuljettaa sängyn perille. Halu auttaa oli vilpitön, sillä mies ei suostunut ottamaan vastaan maksuakaan. Bashini muistelee tämän olleen hetki, jolloin hän tajusi, että vähäpuheisuuden ja oman tilan tarpeen lisäksi ihmiset täällä ovat vilpittömän huomaavaisia ja ystävällisiä.  

Ilmasto on vaatinut totuttelua 

Bashini tuli Suomeen elokuun loppupuolella syksyn ollessa jo täydessä vahdissa. Kotona Colombossa eletään hellelukemissa vuoden ympäri, joten kokemus kylmästä ilmasta oli täysin uusi ja yllättäväkin. Hän kertoo, ettei ollut oikein osannut ennakoida tai valmistautua ilmastoon. Kylmä ilma ja sen mukanaan tuoma tunne palelusta oli uutta ja ennenkokematonta. Kokemus oli paljon hurjempi, mitä Bashini oli ikinä osannut edes ajatella.

Myös vuodenaikojen vaihtuminen oli uutta. Kesällä on koko ajan valoisaa, juhannuksen tienoilla valoa on vuorokauden ympäri. Talvi taas näyttää täydellisen vastakohdan jatkuvalla pimeydellään, aurinkoa ei juurikaan näe. Hän sanookin usein ajatelleensa suomalaistenkin kulkevan samaan tahtiin vuodenaikojen kanssa, ikään kuin ihmiset olisivat yhtä luonnon kanssa ja muuttuvan vuodenaikojen kanssa samassa tahdissa kesäksi, syksyksi, talveksi ja kevääksi.  

Oulusta Kokkolaan 

Bashini valmistui Oulun yliopistosta vuonna 2021. Opintojen jälkeen asiat sujuivat hienosti ja hän työllistyi Oulun yliopistolle. Sulhanen puolestaan asui Kokkolassa. Jatkuva kulkeminen Oulun ja Kokkolan välillä alkoi lopulta muodostua turhan raskaaksi, ja he totesivatkin eri paikkakunnilla asumisen olevan pitkällä tähtäimellä kestämätön ratkaisu.

Bashini sanoo, ettei päätös Kokkolaan muuttamisesta syntynyt helposti. Uudelle paikkakunnalle muuttaminen on aina iso päätös ja siitä syystä asiaa oli hänen mielestään syytä miettiä monelta eri kantilta. Lopulta päätös kuitenkin syntyi ja Bashinin muuttokuorma lähti sulhasen luo Kokkolaan. Tällä hetkellä hän suorittaa lisäopintoja liiketaloudessa sekä opiskelee ahkerasti suomen kieltä.
 

Kipin kapin Welcome Officeen 

Bashini kuuli Welcome Officesta sulhaseltaan. Hän päätti mennä käymään ja hakemaan neuvoja sekä ottamaan selvää siitä millaisia mahdollisuuksia Kokkolalla olisi tarjota. Hän kertoo Welcome Officen auttaneen muun muassa verkostoitumisessa sekä suhteiden luomisessa, jotka ovat Bashinin mielestä uudelle paikkakunnalle kotoutumisen ja viihtymisen kannalta äärimmäisen tärkeitä. Hän kertoo, ettei tänne tullessaan tuntenut ketään, mutta Welcome Officen toiminnan kautta hän on tutustunut useisiin ihmisiin ja löytänyt paljon uusia ystäviä.
 

”Uusien ystävien löytäminen ja verkostoituminen auttavat sopeutumaan uudelle paikkakunnalle. Viihtymisen kannalta sosiaaliset suhteet ovat todella tärkeitä –  jos niitä ei ole, tuntee itsensä helposti ulkopuoliseksi. Welcome Officen International Kokkola Day oli hieno tapahtuma ja tarjosi minulle mahdollisuuden löytää uusia ystäviä. Toivoisin, että tällaisia vastaavia tapahtumia tulee uudelleenkin. Uskon, että niille on Kokkolassa tarvetta.”

 

Manushi Bashini  

Welcome Officen International Kokkola Day 

Welcome Office järjesti ensimmäisen International Kokkola Day –tapahtuman toukokuussa 2022. Ohjelmaa järjestettiin usealla eri kielellä ja tapahtumaan toivottiin laajaa osallistumista erilaisista kulttuuritaustoista. International Kokkola Day aloitettiin kaupungintalolla järjestetyssä Kutsuva Kokkola –seminaarissa, jossa kuultiin katsaus Kokkolan vastaanottavaisuuden kehittymisestä. Tämän jälkeen perehdyttiin monikulttuurisuuteen asiantuntija Melody Karvosen luennolla “Avaimia kulttuurisensitiiviseen kohtaamiseen ja työskentelyyn”. Päiväohjelmassa oli myös englannin kielellä järjestettyjä kävelykierroksia ja tutustumista Vanhakaupunki Neristanin historiaan. Tapahtumapäivän kruunasi illan vapaamuotoinen kokoontuminen pääkirjastolla, jossa oli järjestetyn ohjelman lisäksi, maisteltiin perinteisiä ukrainalaisia herkkuja.
 

“lltaohjelma järjestettiin pitkälti Welcome Officen vapaaehtoisten ideoimana ja toteuttamana. Meillä on joukko aktiivisia ihmisiä, jotka ovat valmiita heittäytymään ja tuomaan lavalle Kokkolan moninaista kulttuurikirjoa. He valmistivat iltaohjelmaan esimerkiksi upeita eri kulttuurien perinneasuja esittelevän muotinäytöksen ja hyvin kauniita musiikkiesityksiä. Mukana oli myös Centrian kuoro”, kertoo maahanmuuttajakoordinaattori Marianne Leimio-Seppä.  

Bashini oli mukana järjestämässä ensimmäistä International Daytä. Tapahtuma kokonaisuudessaan saa häneltä vuolaat kehut. Tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä, koska ne tarjoavat mahdollisuuden tavata muita Kokkolaan muualta muuttaneita, mikä puolestaan tarjoaa vertaistukea. Lisäksi saa mahdollisuuden löytää uusia ystäviä, verkottua ja oppia uusia asioita muista kulttuureista sekä pääsee kertomaan muille omastaan. Bashinin harras toive on, että tällaisia tilaisuuksia olisi mahdollisuus järjestää lisää.